Taisin mainitakin, että kissaherroilla on nykyisin kaksi vapaa-ajan asuntoa, ja kaksi palvelijaa edelleen (yksi kummassakin asunnossa). Kelpaa sitten kollien varhaiseläkepäiviä viettää. Uudemmassakin vapaa-ajan asunnossa on kaikkea hauskaa: saa mennä saunan lauteille loikomaan, on ikkunalaudat ja lasitettu parveke aurinkotuoleineen ja pöytineen. Tässä kissanpäivien onnenmaassa oli kuitenkin paha puute (varsinkin Pörrin mielestä): ei kiipeilymahdollisuuksia!

Palvelijana tiedostin tämän hyvin, ja Catmax oli eräs hyvä vaihtoehto. Mutta Catmax-puissakin on omat rajoituksensa: pyöreät muodot ja värimaailma eivät välttämättä istu joka sisustukseen. Kiiipeily- ja raapimakäytettävyyden kannalta olisi parempi jos köysipintaa olisi enemmän. Tämän linkin pohjalta aloimme molemmat palvelijat suunnitella uutta puuta. Kiitoksia vaan ideasta ja dokumentoinnista tekijöille!

Itse kun tekee, niin saa juuri sellaisen kuin haluaa. Minä tykkään aika pelkistetystä ja linjakkaasta tyylistä, ja kämpässä väritys on vaaleaa, tummalla puulla ja metallilla höystettynä. Siispä IKEA-reissu ja sen jälkeen laskelmat kourassa rautakauppaan... Seuraavassa lista tarvikkeista hintoineen:

 kpl    tarvike                                         á       yht
  3     Stolmen-tolppa (IKEA)                         28,00 €  84,00 €
  5     Stolmen-päätykiinnike 2kpl pakkaus (IKEA)      4,00 €  20,00 €
0,48 m² Filmivaneri II-laatu 12mm laitoihin (K-rauta) 14,90 €   7,15 €
0,65 m² Filmivaneri II-laatu 21mm tasoihin (K-rauta)  21,90 €  14,24 €
0,5 m   Neulahuopamatto (Bauhaus)                      4,90 €   2,45 €
  3     Sisal-köysi 12mm 15m kerä (Hong Kong)          6,95 €  20,85 €
  1     Petsilakka Aqua Clou (Bauhaus)                 6,85 €   6,85 €
paljon  Puutappeja                                     0,00 €     
0,00 €
  2     Kontaktiliima (K-rauta)                        8,20 €  16,40 €
-------------------------------------------------------------------------
                                                        yht.  171,94 €

Tästä nikkaroitiin kolme 50 x 30 cm tasoa, joissa on laidat, sekä kaksi 50 x 20 cm askelmaa. Kaikkiin neulahuopapäällystys että tassut pitäisivät varmasti vauhdikkaassa menossa. Puutappeja oli valmiina iso pussi, joten tarkkaa hintaa ei osattu laittaa, mutta muistelen että semmoisen jättipussin sai muutamalla eurolla. Petsilakkaa kului vain vähän, sillä vain vanerien reunat piti petsata; levypinnat olivat valmiiksi tummanruskeat. Kontaktiliiman kulutus yllätti - ostin ensin yhden purkin, mutta pakko oli hakea vielä toinenkin. Halvemmalla olisi tässä päässyt, jos olisi suoraan ostanut jättipurkin.

Kun katsotaan loppusummaa, huomataan että paljon halvemmalla siis päästiin kuin ostopuun kanssa, mutta työtunteja ei edes viitsi laskea. Miespalvelija suunnitteli ja sahasi vaneriosat muotoonsa sekä liimasi laidat tasojen pohjiin. Minä leikkelin neulahuovasta sopivat palaset, ja liimasin ne hiomalla karhennettuihin tasoihin ja askelmiin. Köysien kiertämiseen tarvittiin kaksi ihmistä. Köyden päät rihmattiin ja kiinnitettiin tasoja piteleviin kiinnikkeisiin. Ja sitten kuvia puusta valmiina:

771084.jpg
Koko puu. Yläpäät on ruuvattu kattoon ja lisäksi tangot on pingotettu lattian ja katon väliin. On tukeva ja turvallinen! Sohvalta on hyvä loikata alimmalle askelmalle.

771085.jpg
Kaikissa laidallisissa tasoissa on kissojen mielestä kiva lojua, ja mikä ettei joskus askelmillakin. Hyvin mahtuu 5- ja 6-kiloiset pojat.

771087.jpg
Yksi taso ja köyttä lähempää. Kun kissat näkivät puun ekaa kertaa, ei kestänyt kuin 10 sekuntia ja jo raavittiin antaumuksella köysiä. Poikien mielestä tangot saisivat olla vaikka kokonaan köyden peittämät! Mutta nytkin sijoitimme köydet niin, että niitä ylettäisi hyvin raapimaan maasta ja tasoilta.

Laitan myöhemmin otoksia kisupojista puussa - nyt kuvat ovat vielä kamerassa. Mutta voin vakuuttaa, että Miu ja varsinkin Pör ovat kovasti tykänneet uudesta puustaan. Pitääkin laitella muitakin kuvia herroista uudessa asunnossa. Toivottavasti suoriudun vielä tämän vuoden puolella, heh. :-)